Upute za uporabu i često postavljana pitanja ALLEGRO

Referencija : ES060010

Uputstva za uporabu

Često postavljana pitanja

Uvijek koristite svježe, hladno mlijeko (ravno iz hladnjaka). Svako mlijeko koje je hladno i svježe dat će pjenu.

Ako koristite obrano mlijeko, trajno obrano mlijeko će dati najbolje rezultate.Posuda u kojoj radite pjenu također mora biti ohlađena. Najbolje rezulate ćete postići s posudama od nehrđajućeg čelika ili stakla.

Pjena od mlijeka u šest koraka:
• Pogodnu posudu ispunite hladnim mlijekom.
• Vrh nastavka za pjenu uronite pod površinu mlijeka.
• Brzo otvorite ventil za pjenu, posve je otvoren na pola okreta.
• Polako pomaknite posudu prema dolje dok nečujete prepozatljivi zvuk SSSST…SSSST
• Nastavite spuštati posudu (bez naglih pokreta), mlijeko će rasti prema vrhu posude i stvarati pjenu.
• Nastavite grijati mlijeko dok se termometar (ako ga imate) ne približi 60 °C. Zatvorite ventil i smjesta obrišite nastavak za paru.
Začepljeni dio probijte iglom. Kako bi ručica za paru ostala čista nakon priprave kapućina, uvijek nakratko odvrnite paru da ispere preostalo mlijeko (ispod nje postavite posudu u koju će ono kapati). Ručicu za paru i nastavak za pjenu očistite mokrom krpom čim završite s pjenjenjem.
Naslage kamenca se prirodno talože u uređaju; redovno uklanjanje kamenca štiti uređaj i produžuje mu vijek trajanja. Također pomaže da kvaliteta kave ostane postojana tijekom vremena. Kamenac bi mogao trajno utjecati na kvalitetu rada uređaja.
Dodatnu opremu za espresso kavu nemojte prati u perilici posuđa.
Redovito ispraznite pliticu za otjecanje te ju po potrebi očistite vodom i blagim deterdžentom zajedno s mrežom, a potom isperite i osušite.
Glava za kuhanje, držač filtra i filtar moraju se očistiti nakon svake uporabe: glava za kuhanje čisti se vlažnom krpom, a držač filtra i filtar čiste se malom količinom blagog deterdženta i vodom. Isperite i osušite.
Plitica za zagrijavanje mora se održavati na isti način.
Slijedite upute u vašim osobnim uputama za uporabu za uklanjanje kamenca s uređaja jer se načini razlikuju s obzirom na model koji posjedujete.
Preporučujemo vam korištenje proizvoda za uklanjanje kamenca koji isporučuje proizvođač.
Pri prosječnoj dnevnoj uporabi od četiri šalice te ako je voda tvrda, preporučujemo uklanjanje kamenca s uređaja barem svaka tri mjeseca.
Ako živite u području gdje je voda vrlo tvrda, nije loše i češće uklanjati kamenac.
Provjerite koristite li svježe, hladno mlijeko. Provjerite jesu li nastavaci za paru i pjenu začepljeni.
Više je mogućih uzroka:
• U rezervoaru nema vode; napunite rezervoar,
• Rezervoar nije ispravno postavljen; čvrsto pritisnite rezervoar,
• Filter je blokiran; mljevena kava je presitna. Očistite držač filtera i pokušajte s malo krupnije mljevenom kavom,
• Pumpa nije napunjena; u uputama pročitajte kako je napuniti,
• Nakupio se kamenac; očistite ga,
• Kapsula filtera Claris je promijenjena, ali ne i napunjena; u uputama pročitajte kako je napuniti.
Aparat će se automatski ponovo pokrenuti kada se vrati napajanje i bit će spreman za novi ciklus.
Pobrinite se da plitica za otjecanje suvišne tekućine nije posve puna i ispraznite je ako je potrebno.
Provjerite je li plitica za otjecanje suvišne tekućine dobro namještena.
Pobrinite se da parna mlaznica nije blokirana.
Nakon što isključite aparat i pustite ga da se ohladi: očistite i uklonite začepljenje svih otvora mlaznice isporučenom iglom.
Uklonite začepljenja otvora mlaznice za paru pomoćne slavine iglom.
Uklonite uložak Claris.
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje uređaja navedenih u korisničkom priručniku, provjerite ispravnost rada utičnice tako što ćete priključiti neki drugi uređaj. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati uređaj samostalno, već ga odnesite u ovlašteni servis.
Nemojte koristiti uređaj. Da biste izbjegli opasnosti,odnesite ga na popravak u ovlašteni servis.
Zrna Arabice daju najbolji okus i prirodno imaju nisku razinu kofeina. Eksperimentirajte s različitim vrstama, mješavinama i stupnjevima prženja kako biste otkrili što najviše odgovara vašem ukusu. Općenito, što je zrno tamnije, to je intenzivniji okus kave. Blago prepržavanje ističe arome u svoj svojoj punini i kava je blaga i aromatična - kao kod profesionalaca! Prava kava bi trebala biti blago prepržena kako bi se istakao bogati, nenapadni, kompleksni okus. Izbjegavajte vrlo tamna prepržena zrna jer su ona masnija i mogu zaštopati aparate. Provjerite i ima li među zrnjem kamenčića koji mogu oštetiti uređaj.
Glavna značajka pravog espressa je pjena koju stvara tlak u aparatu dok se kava kuha. Taj se tlak mjeri u barima (od 1.5 do 19), što je više bara, to je pjena bogatija i gušća.
Mljevenu kavu uvijek držite u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorite ambalažu štipaljkom za vrećice. Čuvajte spremnik u hladnjaku kako biste produžili svježinu kave.
Espresso kava ima jaču aromu od „obične” kave.
Štoviše, espresso kava poznata je po svojoj bogatoj aromi i pjeni na površini šalice.
Za to je potreban tlak od 15 bara (koji se postiže isključivo aparatima za espresso kavu), voda zagrijana na temperaturu od 90-92 °C i fino mljevena i izvagana kava (7 g po šalici).
Srednje do sitno mljevenje (ali ne presitno). Također možete zatražiti „mljevenje za espresso”.
Vaš uređaj sadrži vrijedne materijale koji se mogu obnoviti ili reciklirati. Ostavite je u lokalnom centru za skupljanje otpada građanstva.
Ako mislite da jedan dio nedostaje, molimo, nazovite službu za korisnike i pomoći ćemo vam pronaći rješenje.
Molimo posjetite odjeljak za „Nastavke” mrežne stranice kako biste jednostavno pronašli ono što vam treba za Vaš proizvod.
Detaljnije informacije pronađite u odjeljku Jamstva ove internetske stranice.